• darkblurbg
    Welkom bij Janssen Psychologie & Cognitieve Gedragstherapie
    Als u kiest voor behandeling bij Janssen Psychologie & Cognitieve Gedragstherapie bent u verzekerd van goede zorg:
    professionele hulpverlening, een veelzijdig aanbod en een persoonlijke benadering
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Bent u somber, heeft u nergens meer lol in?

Wat heeft de man in het filmpje?

De man in het filmpje heeft totaal geen energie en voelt zich een enorme loser. Hij vergiftigt zichzelf met negatief denken. Wat begint met slapeloosheid, blijkt een flinke depressie te zijn.

Bent u ook depressief?

Een dipje is natuurlijk geen depressie. Een depressie duurt veel langer en heeft twee belangrijke kenmerken: u voelt zich somber en leeg en bovendien heeft u nergens meer plezier in.

Vaak gaat een depressie ook samen met gevoelens van minderwaardigheid, slaapproblemen, eetproblemen, gebrek aan energie, concentratieproblemen, traagheid of juist onrust en terugkerende gedachten aan de dood of zelfmoord.

Als u langere tijd, het grootste deel van de dag last heeft van somberheid, gebrek aan plezier of allebei en andere klachten uit het lijstje hierboven, dan zou u wel eens een depressie kunnen hebben.

Herkent u deze problemen?

Ieder jaar heeft 1 op de 20 mannen en 1 op de 13 vrouwen last van een depressie. Depressies komen waarschijnlijk vaker voor dan u denkt.

Depressies verschillen in ernst: met een lichte depressie kun je vaak gewoon doorgaan met de meeste dagelijkse dingen, bij een ernstige depressie gaat dat gewoon niet.

Soms zijn depressies eenmalig, maar meestal komen ze terug.

Hoe kan ik u helpen?

Weer in beweging komen
Bij een depressie heeft u vaak nergens meer zin in. Ook niet in leuke dingen. Ik kijk wat u nog wel kunt en wilt en daarvoor maken we samen een actieplan. Het begint met kleine dingen, zoals u ’s ochtends scheren of opmaken. Daarna gaat u dingen doen die wat lastiger zijn. Soms zijn dat leuke dingen, zoals een ijsje halen, soms minder leuke, die meer voldoening geven. De afwas doen bijvoorbeeld.

Anders leren denken
Depressieve mensen kijken meestal op zichzelf neer en zijn bang voor de toekomst en voor allerlei gevaren. Meestal onterecht. Ik help u om verkeerde denkpatronen op te sporen en te beïnvloeden, zodat uw verwachtingen realistischer worden.

Terugval voorkomen
U moet er rekening mee houden dat een depressie terugkomt. Ik leer u om zo’n terugval ver van tevoren te zien aankomen en leer u ook technieken, waarmee u een dreigende depressie op eigen kracht kan voorkomen.