• darkblurbg
    Welkom bij Janssen Psychologie & Cognitieve Gedragstherapie
    Als u kiest voor behandeling bij Janssen Psychologie & Cognitieve Gedragstherapie bent u verzekerd van goede zorg:
    professionele hulpverlening, een veelzijdig aanbod en een persoonlijke benadering
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

PTSS: heeft u een traumatische gebeurtenis meegemaakt die uw leven beheerst?

 

Wat heeft de man in het filmpje?

Hij is thuis vaak mishandeld. Op een gegeven moment kreeg hij daar nachtmerries over en beleefde de mishandelingen steeds levendiger en pijnlijker opnieuw en kwam het tot zelfmoordpogingen. Toen besloot hij zich te laten behandelen. De klachten werden veel minder en nu staat hij te popelen om weer aan het werk te gaan en mee te doen in de maatschappij.

 

Heeft u ook pijnlijke herinneringen die steeds terugkomen, of nachtmerries?

Als u iets pijnlijks zoals mishandeling, een ongeluk of een verkrachting hebt meegemaakt, kan het gebeuren dat u daar telkens opnieuw aan moet denken en het opnieuw beleeft. Of nachtmerries krijgt. Het kan ook dat u heel erg waakzaam wordt en schrikachtig. U probeert de nare herinnering zoveel mogelijk te vermijden en alles wat u daaraan doet denken. Zoals programma´s op TV of films. Hierdoor kunt u juist banger worden voor deze herinneringen, in plaats van dat ze weg gaan. Als u deze klachten heeft, heeft u waarschijnlijk een post-traumatische stressstoornis, PTSS.

 

Herkent u deze problemen?

80% van de Nederlanders heeft wel eens iets schokkends meegemaakt, zoals een plotseling overlijden, een ongeluk of een overval. 10% van hen krijgt PTSS. Dat betekent dat een half miljoen Nederlanders dit ooit heeft gehad of heeft. Bij vrouwen is de kans op PTSS 2 tot 3 keer zo groot als bij mannen. Als u bent overvallen of mishandeld is de kans ook groter dat je PTSS krijgt.

 

Hoe kan ik u helpen?

Herbeleving
Ik leg u eerst uit wat PTSS is en dat herbelevingen vervelend zijn, maar onschadelijk. Dan gaat u de vervelende gebeurtenis juist opnieuw beleven. Door er aan terug te denken en zich alles zo precies en zo levendig mogelijk voor te stellen, wordt de angst op den duur minder heftig.

Ook help ik u anders na te denken over de gebeurtenis. Daardoor gaat u zich beseffen dat het niet uw schuld was en dat de kans dat zoiets nog eens gebeurt heel klein is.

EMDR
Een andere behandeling die goed werkt is EMDR. Ik laat u dan uitgebreid vertellen wat er met u is gebeurd, maar tegelijkertijd word u afgeleid, bijvoorbeeld doordat u met uw ogen de handbewegingen van de therapeut moet volgen, of je krijgt piepjes te horen uit een koptelefoon. Ook daardoor word u uiteindelijk veel minder bang.