• darkblurbg
    Welkom bij Janssen Psychologie & Cognitieve Gedragstherapie
    Als u kiest voor behandeling bij Janssen Psychologie & Cognitieve Gedragstherapie bent u verzekerd van goede zorg:
    professionele hulpverlening, een veelzijdig aanbod en een persoonlijke benadering
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Paniek: bent u doodsbenauwd en bang dat het terugkomt?

Wat heeft de vrouw in het filmpje?

Zij kreeg 30 jaar geleden op haar werk een aanval van hyperventilatie. Daar werd ze zo bang van, dat ze nergens meer naartoe durfde. Ze dacht eigenlijk dat ze niet te helpen was, maar na tien jaar zoeken vond ze toch hulp waar ze wat aan had. Nu is ze er weer bovenop en gaat er weer op uit, al weet ze dat het nooit meer helemaal over gaat.

Bent u ook bang om alleen buiten te zijn of in een besloten ruimte?

Als u het vervelend vindt om in je eentje ergens buitenshuis te moeten zijn, of in een ruimte waar u niet zo makkelijk uitkomt, zoals een bioscoop, kunt u zo bang worden dat u een paniekaanval krijgt. U gaat dan trillen, beven, zweten of je krijgt hartkloppingen. Paniekaanvallen kunnen ook ontstaan als u veel stress heeft. Soms is het zo erg dat u denkt dat u doodgaat. En u kunt heel bang worden voor dit soort paniekaanvallen. Dan heeft u misschien een paniekstoornis.

Herkent u deze problemen?

Ieder jaar heeft 1 op de 100 mannen en 1 op de 65 vrouwen last van paniekaanvallen. Angststoornissen – de paniekstoornis is er daar één van – staan erom bekend dat ze een hele grote ziektelast veroorzaken.

Van alle klachten en aandoeningen, zorgen angststoornissen, na coronaire hartziekten en beroertes, voor de grootste ziektelast. Veel mensen met angststoornissen kunnen als gevolg van hun klachten geen volwaardig leven meer leiden, zoals werken, leuke dingen met familie en vrienden doen of voor hun gezin zorgen. Dit kan zorgen voor eenzaamheid en gevoelens van somberheid.

Hoe kan ik u helpen?

Leren omgaan met angst en paniek

Ik leer u de symptomen beter te herkennen. U leert ook dat ze vanzelf weer weggaan en niet gevaarlijk zijn.

Leren omgaan met lastige situaties

Daarna gaat u stapje voor stapje steeds moeilijkere situaties opzoeken. Bijvoorbeeld eerst naar de bushalte lopen, dan in het bushokje gaan zitten wachten, dan met de bus mee, dan met de trein en dan met het vliegtuig.

U merkt dan dat u steeds minder in paniek raakt en dat de angst minder wordt. Daardoor wordt u minder bang voor paniek en zoekt u makkelijker situaties op die u vroeger uit alle macht probeerde te vermijden.

Anders leren denken over angst en paniek

U gaat ook anders denken over angst over paniek. U realiseert zich bijvoorbeeld beter dat het altijd weer over gaat en niet gevaarlijk is en dat u meer controle heeft over uw gevoelens dan u aanvankelijk dacht.