Op 1 januari 2022 is er iets veranderd in de ggz. Het zorgprestatiemodel is ingevoerd. Ook voor u als patiënt heeft dat gevolgen, onder andere voor uw eigen risico. Welke gevolgen het nieuwe model heeft, leest u op deze pagina.
Vanaf 2022 is het systeem om tarieven te berekenen veranderd van diagnosebehandelcombinatie's (DBC's) naar het zorgprestatiemodel (ZPM). Dat betekent dat het tarief (voortaan) afhangt van het type en de duur van uw consult.
Om voor een behandeling in de generalistische basis-ggz of gespecialiseerde ggz in aanmerking te komen, hebt u een verwijsbrief nodig. De huisarts, bedrijfsarts of de medisch specialist kunnen u een verwijsbrief geven.
Zonder verwijsbrief kan de psycholoog/psychotherapeut u niet in behandeling nemen en zal uw zorgverzekeraar de zorg niet vergoeden.
Hebt u nog geen verwijsbrief, maak dan eerst een afspraak bij de huisarts en vraag erom. De huisarts kan u alleen doorverwijzen als er een vermoeden is van een stoornis. Neem de verwijsbrief mee naar de eerste afspraak.
Soms kan er geen diagnose gesteld worden volgens de DSM 5 classificatie. Een klein aantal diagnoses valt buiten het basispakket. Als u dan toch behoefte heeft aan psychotherapie wordt het tarief op dezelfde wijze berekend als hierboven vermeld. U komt dan niet voor vergoeding door uw zorgverzekeraar in aanmerking.
De beroepsvereniging LVVP heeft betalingsvoorwaarden opgesteld. Janssen Psychologie & Cognitieve Gedragstherapie houdt zich aan deze betalingsvoorwaarden. Indien u niet tijdig (uiterlijk 24 uur voor de afgesproken sessie) afzegt, wordt niet het gehele bedrag in rekening gebracht, maar rekenen we € 75,- aan, te voldoen voor de volgende sessie. Probeer daarom een te late afmelding te voorkomen.
Klik hier voor een overzicht van de zorgverzekeraars met wie Janssen Psychologie & Cognitieve Gedragstherapie een contract heeft.
Bovenstaande informatie is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Onjuistheden en onvolledigheden zijn echter niet altijd uit te sluiten. Zie daarvoor de disclaimer.